Visie JibbeDibbe

Ik heb gestudeerd aan de Pabo. In mijn laatste studiejaar heb ik de Dalton-specialisatie gevolgd. Tegelijk met mijn Pabo diploma mocht ik mijn Daltoncertificaat in ontvangst nemen.

Ik merk dat ik ondanks dat ik niet meer voor de klas sta, nog steeds vanuit de Dalton principes werk. Juist in de gastouderopvang zijn de ideeën van Helen Parkhurst zeer goed te gebruiken!
Voor mijn eigen kleinschalige kinderopvang gebruik ik (onbewust!) de drie Dalton.


Uitgangspunten:

Vrijheid in gebondenheid.De kinderen mogen zelf kiezen waar ze mee gaan spelen. In de kasten die voor de kinderenbedoeld zijn, liggen diverse spellen, boeken, bouwmaterialen, spullen voor fantasie- enrollenspel en diverse knutselmaterialen.Bij mooi weer kunnen de kinderen er ook voor kiezen om buiten te spelen. Er zijn daar ookmeerdere keuzemogelijkheden: tractor rijden, schommelen, in de zandbak, op het grasveldspelen, trampolinespringen, glijden van de glijbaan.Ik probeer de kinderen te stimuleren verschillende activiteiten te doen. Door middel van eenabonnement bij de speelotheek is er ook de mogelijkheid regelmatig ander speelgoed en/ofspellen te lenen. Dat daagt de kinderen ook uit eens iets nieuws te proberen.Uiteraard is er wel toezicht tijdens het spel. Er gelden ook regels. Kinderen mogen dus welzelf kiezen waar ze mee spelen en hoe, maar er gelden wel grenzen.De kinderen moeten van mij niet persé bepaalde dingen. Als zij een rustig met blokjes willenspelen, terwijl ik had willen knutselen, zal ik hen volgen. En waar nodig zal ik henondersteunen en begeleiden bij hun activiteiten.

Zelfstandigheid

Ik vind het belangrijk dat de kinderen leren dingen zelfstandig te doen. Baby’s kunnen al heelsnel zelf (leren) eten. Ik vind de zogenaamde Rapley methode erg prettig! Kinderen krijgenbij deze methode vanaf het moment dat de bijvoeding start eten in stukjes aangeboden. Dekinderen bepalen dan zelf hoeveel ze eten. Ik geef een keuze uit welke voedingsmiddelen.Doordat er geen dwang aan te pas komt, leren de kinderen zelf goed aan te geven of zegenoeg hebben gegeten. Ze leren zo de verschillende structuren en smaken van het voedselkennen. En kinderen die vanaf het begin zelf hebben mogen aangeven hoeveel ze eten,hebben op latere leeftijd minder kans op overgewicht! Ook is het eten van stukjes beter voorde ontwikkeling van de mond- en kaakspieren. Daarmee stimuleer je weer despraakontwikkeling.Zodra de kinderen groter worden gaan ze zelf leren hun broodje te smeren. Zelf kiezen water als beleg opgaat. En ook hier is er weer de vrijheid van kiezen, maar binnen grenzen: jemag maar één keer hetzelfde beleg kiezen! Dus geen vier boterhammen met pasta!Naast zelf leren eten, vind ik het belangrijk dat ze zich op andere vlakken zelf kunnenredden. Bijvoorbeeld jezelf leren aankleden of zelf naar de wc gaan. Als het nodig is, bied ikof één van de andere aanwezige kinderen hulp.

Samenwerken

Automatisch gaan de kinderen samen spelen. Samen in de speelkeuken ‘eten’ klaarmaken ofsamen kleuren. Gezamenlijk een spelletje spelen. Kleine kinderen leren als vanzelf samen tewerken! De grote kinderen duwen de kleintjes op de schommel bijvoorbeeld.Soms speelt een kind liever even alleen. Dat mag natuurlijk! Hele jonge kinderen spelen vaakook meer naast elkaar dan mét elkaar. Hoe ouder ze worden hoe meer ze samen gaanspelen. Dat hoef ik in principe niet te stimuleren, dat gebeurt vanzelf.Doordat ze al in hun spel leren samen te werken, oefenen ze al voor later als hetsamenwerken op school nodig is.HulpmiddelenOm de kinderen te helpen om de dag te overzien, maak ik gebruik van enkele hulpmiddelen.Zo gebruik ik één weekplanbord waarop ik dagelijks de pasfoto’s hang van de kinderen diedie dag aanwezig zullen zijn. De kinderen kunnen bij binnenkomst dan al zien wie er die dagis om mee te spelen.Onder deze weekplanner hangen per dagdeel pictogrammen die laten zien wat we deze daggaan doen: ontbijten, spelen, naar school, lunch, buitenspelen, enz.Een tweede weekplanbord wordt door onze eigen gezinsleden gebruikt om te zien welkeactiviteiten er gepland staan: school, sporten, doktersbezoek, werken, enz.Ook de regels die hier gelden, hangen als pictogrammen in het zicht. Door overal metpictogrammen en foto’s te werken kunnen zelfs de kinderen die nog niet kunnen lezen allesbegrijpen.

spacer

Leave a reply